19 augusztus, 2015

Mongólia 1. nap 29. nap

Határ - Khovd



Reggel 8-kor nyitott az orosz határ. A sorban már 3 Mongol rally autó áll. Kb 1 órás várakozás után beengednek a határ bódékhoz. Na és itt kezdetét veszi a tortúra. A nagyobb cuccokat be kellett cipelnem a röntgen géphez, átvilágítani. Fasza. Utána mindent kipakolni az autóból, hogy az angolul tökéletesen beszélő vámos mindent átnézhessen. Utána mindent visszapakolnom, de csak nekem. A páromnak várakoznia kell az autóban, majd az épületben.
Ekkor derült ki, hogy valamilyen vám papírunk hiányzik, nem adták ide a kazakh vámosok, szerintem direkt. (tuti azért mert elröhögtem magam a butaságán :) )

Emiatt nem akartak kiengedni az országból, azt mondták, hogy menjünk vissza a másik határhoz. Ja 1,400 km-re, rögtön indulok...

Kezdetét vette a huzavona, vita stb, ameddig annyit elértünk, hogy a parancsnokhoz vittek minket. Ott a párom elmagyarázta mi a gond, de igelige annyira kivolt már, hog elsírta magát.
A parancsnok nagy nehezen megoldotta a problémát és mehettünk tovább.
A két ország között kb 20 km nomansland van, azaz senkiföldje.

A mongol határ kb egy óra alatt megvolt. Ami érdekes volt, hogy a határőr nem tudta hogy a magyaroknak nem kell vízum. Ott kellett neki bizonygatnom, hogy nem kell.

A lényeg, hogy Mongóliában vagyunk, a célországban!
Az egész régió magasan fekszik, 2000 m magasságban. Emiatt nappal meleg van, de éjjel nagyon hideg.
Az út trükkösen kezdődött. Az első 140 km tökéletes aszfalt, már épp mondom magamban, ejha ez könnyű lesz.


És akkor elkezdődött a buli. Brutálisan rossz az út. Aznap még megtettünk 160 km-t kb 8 óra alatt. Minden porcikámat szétrázta az út. És ez csak az első nap volt.

Más taktikát kellett kitalálnom. Lementünk a főútról és a sok földúton nyomtam neki, volt ahol 80-al is mentem. De legtöbb helyen 20-30 km/h a maximum sebesség.

 Mindenhol gyerekek bújnak elő ha meglátnak minket, egész jól reagálnak a külföldi autókra :) Van sok édesség, játék, tehát osztogattunk.
Helyi szupermarket. Csak vizet és a fertőtlenítőszeremet (Coca Cola) vettem itt.

Tipikus házak. Ja a gazdagéknál csak.


Este szerencsére beértünk Khovd városába, ahol nagyon jó szállást találtunk, wifi, melegvíz stb. Mi egyéb kell ?  Ja igen, egy pohár helyi sör.


Mongol szálloda



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése